TotalDetox2018-54.jpg

Darmspoelingen als reset voor je lichaam

De Griekse arts Hippocrates zei het al: "Alle ziekten ontstaan in de darmen." En je darmen zijn inderdaad van groot belang voor de gezondheid van je lichaam en je geest. Ze verteren niet alleen onze voeding en nemen voedingsstoffen voor je lichaam op, ze doen nog veel meer. Je darmen spelen bijvoorbeeld een essentiële rol in je stofwisseling en je immuunsysteem, ze ruimen afvalstoffen op, maken vitamines en gelukshormoon aan en worden door het hoge aantal zenuwcellen gezien als ons tweede brein.

Gezonde darmen als basis voor je gezondheid

Een goede darmconditie en een optimaal darmmilieu zijn daarom heel belangrijk voor je gezondheid. Als je darmen niet goed werken, kun je allerlei klachten en problemen krijgen. Van klachten zoals buikpijn of een moeilijke stoelgang tot vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen of overgewicht.


Een schone lei

Veel mensen doen hun best om gezond te eten en hun lichaam werkelijk te voeden. Maar alleen gezonde darmen kunnen alle voedingstoffen ook volledig opnemen. En het verschilt per persoon hoe je je darmen met voeding gezond krijgt en houdt. We reageren namelijk allemaal anders op eten en daarmee is het een zoektocht om er achter te komen wat voor jou gezond is. Hoe kun je die zoektocht beter starten, dan met een schone lei, met schone darmen?

Verstoorde fijngevoeligheid

De meeste darmen hebben al vele jaren van ongezonde voeding, stress en medicijnen achter de rug. Daardoor is de darmwerking al meer of minder verstoord en kun je niet meer goed voelen welk effect bepaalde voeding op je heeft. Je darmen hebben te veel bagage om fijngevoelig te kunnen zijn.

Een verstoorde darmfunctie kan ontstaan door een verharde, aangekoekte laag over de hele lengte van de dikke darm. Dat zijn oude, onverteerde en opgehoopte resten ontlasting die problemen kunnen veroorzaken.

Druiven-detox-limoen.jpg

Blender-smoothie.jpg

Een reset van je lichaam

Darmspoelingen zorgen ervoor dat die aangekoekte resten langzaam los kunnen laten en je lichaam alsnog verlaten. Daardoor kunnen je darmen voedingsstoffen beter opnemen én draag je geen onnodige afvalstoffen met je mee. Die afvalstoffen kunnen namelijk een behoorlijk gewicht hebben en daarmee je darmen en de omringende organen letterlijk overbelasten. En niet alleen zijn die afvalstoffen zwaar, ze kunnen ook nog gaan gisten of rotten en daarmee een overmaat aan gassen of schimmels veroorzaken. Gifstoffen komen via de darmwand in het bloed terecht en kunnen overal in je lichaam klachten veroorzaken.

Darmspoelingen werken als een reset voor je lichaam. Als je een aantal behandelingen hebt gehad en als je darmen schoon zijn, voel je heel goed wat er gebeurt als je iets eet. Je kunt weer zélf ervaren wat goed of slecht voor je is. Je krijgt meer fijngevoeligheid voor je lijf, en van daaruit voor je hele leven en welzijn.


Wist je dat door vaak te grote porties, te veel vlees en vetrijk voedsel er meer dan 3 kilo aangekoekt restmateriaal aan de darmwand vast kan zitten?
— Rita Ruibing

Let op: de technische kwaliteit van dit filmpje is niet optimaal en de beelden kunnen als onsmakelijk gezien worden, maar het is heel informatief.


Hoe werkt een darmspoeling?

De officiële term voor darmspoelingen is Colonhydrotherapie. "Colon" betekent darm, "hydro" betekent water. Bij een darmspoeling reinigt lauw, gefilterd water de gehele lengte van je dikke darm.

Een darmspoeling werkt als een bad, maar dan van binnen uit. Ik werk met de zogenaamde Slow-Flow Methode, wat betekent dat het lauwwarme water heel langzaam in de darm gebracht wordt. Daardoor krijgt het water de kans om zich goed tussen alle darmplooien te bewegen. Het zorgt er ook voor dat de je veel rust in je lichaam kunt ervaren tijdens en na de behandeling.

Tijdens de behandeling lig je rustig op je rug op een speciale behandeltafel. Je ligt onder een warme deken en je hoeft niets anders te doen dan te ontspannen en je bewust te zijn van wat er gebeurt. Het gefilterde, lauwwarme water gaat met een lichte, niet waarneembare druk je darmen in. Terwijl je rustig ligt, masseer ik zacht je buik en je dikke darm.

Op het moment dat de natuurlijke peristaltische darmbeweging op gang komt, loopt het water uit je dikke darm. Door het zacht masseren laat het aangekoekte materiaal de darmwand los en verlaat samen met het water de dikke darm. Dit hele proces gebeurt tijdens de behandeling een paar keer en daardoor kan veel oud materiaal verwijderd worden. De darminhoud verdwijnt via de afvoerslang en het kijkglas in de riolering. Je kunt dus zien wat je lichaam verlaat en dat kan indrukwekkend veel zijn.

Darmspoeling-colonhydrotherapie.jpg


Na een serie darmspoelingen voel ik me altijd heel vitaal, schoon en vol energie. Zeker als je darmproblemen hebt, zoals een onregelmatige stoelgang of buikpijn, is het een echte aanrader.
— Silja

Kopje-thee.jpg

Wat gebeurt er na de behandeling?

Na de behandeling kun je nog even rustig genieten van een kopje thee of bouillon. Door de behandeling worden afvalstoffen afgevoerd en dat zorgt soms tijdelijk voor vermoeidheid, hoofdpijn, beslagen tong, transpiratie of prikkelbaarheid. Als je darmen schoner worden, verdwijnen die klachten. Na de behandeling kun je alles doen wat je gewend bent, maar ik raad altijd aan om iets te doen waarbij je nog met rust en aandacht kunt genieten van het opgeruimde gevoel.


Klachten

 • Spastische- prikkelbare darm

 • Spijsvertering- maagklachten

 • Verstopping, diarree

 • Schimmels (candida), parasieten

 • Eczeem, allergie, huiduitslag

 • Vermoeidheid, lusteloosheid, weinig energie

 • Hoofdpijn en migraine

 • Nervositeit, depressie

 • Ziekten aan luchtwegen

 • Menstruatiestoornissen

 • Gevoeligheid voor infecties

 • Slechte adem

 • Hoge bloeddruk

 • Blaasontsteking

 • Gewrichtsklachten, rugpijnen

 • Slechte doorbloeding

 • Overgewicht, vetzucht


Rita weet wat ze doet en werkt met haar hoofd én met haar hart. De buikmassages die ze geeft tijdens de spoelingen zijn erg ontspannend. Rita kan goed luisteren en dat heb ik als heel fijn ervaren. De darmspoelingen hebben me een schoon en goed gevoel gegeven, en een soort doorstart toen het afvallen even stil stond bij me.
— Jacqueline

Meestgestelde vragen

+ Doet een darmspoeling pijn en is het eng?

Nee, een darmspoeling doet geen pijn. Als de zachte canule ingebracht wordt, is dat even een seconde een ongemakkelijk gevoel. Zoals wanneer een zetpil ingebracht wordt. Daarna kan het nog een paar minuten duren voordat je lichaam aan de canule gewend is. Dat doet geen pijn, maar kan kort even wat ongemakkelijk voelen. Gelukkig is dat altijd snel over.

Als de druk met het water langzaam en rustig opgebouwd wordt, kun je op een gegeven moment misschien krampen voelen. Je geeft dit aan en ik laat het water met de darminhoud weglopen, de kramp is dan vrijwel direct weg. Je hebt daar dus zelf controle over. Pas als de buik weer ontspannen voelt gaan we verder. Ik ben bij je en ik zorg goed voor je.

+ Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Ontlastingsresten hebben zich vaak laag op laag vastgekoekt en laten zich niet in één behandeling volledig afvoeren. Voor de meeste mensen zijn vier tot zes spoelingen voldoende voor een grondige reiniging, waarbij ik altijd adviseer om vier behandelingen in een relatief korte tijd te nemen. Op die manier worden je darmen zo schoon mogelijk.

+ Zijn darmspoelingen alleen voor mensen met buikpijn of ziektes?

Nee, darmspoelingen zijn voor bijna iedereen goed, omdat de meeste mensen aangekoekte resten afvalstoffen in de dikke darm hebben.

+ Val ik van de behandelingen ook af?

Het doel van darmspoelingen is om fit en gezond in je lijf te zitten, niet om af te vallen. Toch levert het verwijderen van oude restanten soms kilo’s gewichtsverlies op en zal het verwijderen van gassen uit je buik voor een plattere buik zorgen. Je zult vooral na de behandelingen merken dat je beter kunt voelen wat je lichaam nodig heeft en wat niet. Daardoor raak je overtollige kilo's kwijt zonder dat je je waagt aan een ongezond crash dieet. Ik geef je voor en tijdens de behandeling ook allerlei tips en advies over gezonde voeding. Als afvallen belangrijk voor je is, kun je overwegen de Innerwave kuur te doen (link).

+ Moet ik anders eten voor de behandeling?

Om zoveel mogelijk effect te hebben van de darmspoelingen, adviseer ik je om twee dagen voor de reiniging weinig dierlijke voedingsmiddelen, koffie, alcohol, witmeelproducten, suiker, chocolade en frisdrank te nemen. Even helemaal laten staan is natuurlijk nóg beter. Je mag zoveel groenten en fruit eten als je lekker vindt en het is goed om per dag twee liter water te drinken. Tijdens het intakegesprek nemen we je voedingspatroon door en geef ik je tips waarmee je met voeding je gezondheid kunt verbeteren. Twee uur voor de spoeling mag je even niets meer eten of drinken (eventueel een klein beetje water voor de dorst). Als dat om medische redenen lastig is, kan wat licht voedsel zoals fruit wel.

+ Kan mijn lichaam niet zelf voor het reinigen zorgen?

In gezonde omstandigheden kan dat inderdaad. Maar over het algemeen zijn onze lichamen zo zwaar belast door ongezonde voeding, stress, gebrek aan beweging en medicijnen, dat onze darmen wel wat extra hulp kunnen gebruiken om die gezonde omstandigheden weer te creëren. Als je door de darmspoelingen hebt ervaren wat het effect van schone darmen is, voel je niet alleen beter hoe je daarna goed voor je lichaam kunt zorgen, het is ook heel motiverend om vol te houden. Als je hebt ervaren hoe het voelt om schoon te zijn, en je zelf hebt gezien hoeveel afvalstoffen je lichaam hebben verlaten, wil je niets anders dan je lichaam schoon en gezond houden.

+ Worden je darmen niet lui van zo'n spoeling? Ik ben bang dat het mijn moeilijke stoelgang verergert.

Juist niet. Colonhydrotherapie zorgt niet alleen voor een reiniging van je darmen. De spoelingen zijn ook als een zachte training voor je darmspieren. Het water stimuleert de peristaltische beweging van je darmen. Vooral voor mensen die vaak last hebben van verstopping of een moeilijke stoelgang is dat heel bevorderlijk, niet alleen tijdens de behandelingen maar ook daarna.

+ Raak ik door Colonhydrotherpaie niet mijn goede darmbacterieën kwijt?

De darmflora is juist vaak uit balans waardoor lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Door de hoge darmspoeling verbetert het milieu in je dikke darm, waardoor de ontwikkeling van een gezonde darmflora wordt bevorderd. Na de darmspoelingen adviseer ik je om met pro-biotica je darmflora een goede start te geven. Door na de behandelingen structureel gezonder te eten, verzorg je je darmflora het beste.

+ Wat is het verschil tussen een darmspoeling en een klysma?

Een klysma reinigt over het algemeen alleen het laatste gedeelte van de dikke darm. Doordat het water bij een darmspoeling onder lichte druk je darmen in gaat, bereikt het water je gehele dikke darm waardoor de reiniging veel intensiever is. Colonhydrotherapie wordt daarom ook wel hoge darmspoeling genoemd.

+ Kan ik na een colonhydrotherapie behandeling werken?

Ja, na de behandeling kun je alles doen wat je gewend bent. Ik raad wel altijd aan om iets te doen waarbij je nog met rust en aandacht kunt genieten van het opgeruimde gevoel.

+ Ik heb gelezen dat darmspoelingen gevaarlijk kunnen zijn, hoe zit dat?

Er zijn verschillende manieren waarop darmspoelingen gegeven worden. Bij mij staat veiligheid en zachtheid op alle manieren voorop. Zo bouwen we bijvoorbeeld de druk van het warme water heel langzaam en geleidelijk op. Op die manier vult je darm zich rustig en zonder haast. Ik zie altijd hoe hoog de druk is en zorg ervoor dat die nooit te hoog wordt. Het gaat heel rustig en de druk gaat er steeds weer af op het moment dat jij het aangeeft. Dat maakt de spoelingen mild en ontspannen.
Wat ook belangrijk is, is dat een darmspoeling maximaal 45 tot 50 minuten duurt om ervoor te zorgen dat je zoutbalans niet verstoord raakt. Het water dat ik gebruik is puur, gezuiverd water en na afloop krijg je een kopje bouillon. Op die manier zijn de darmpspoelingen veilig en zacht voor je lichaam.


Gratis adviesgesprek

Wil je eerst nog even overleggen voor je een keuze maakt?